martes, 3 de diciembre de 2013

Marcel Breuer

Marcel Lajos Breuer (1902-1981), arquitecte i dissenyador industrial d'origen hungarés i un dels principals autors del moviment modern.

Va mostrar un gran interés per la contrucció modular i les formes simples. Va estudiar a la Bauhaus de Weimar, Alemanya, en la época que Walter Groupius dirigía aquest centre de disseny i art on englobaven les idees més importants del moviment modern, i on Breuer dirigiria més endevant el taller de d'ebanisteria.
Va ser el pare de l'utilització innovadora d'acer tubular, alumini i contraplacat de fusta aplicats al mobiliari, amb el que s'obrí un camí entre els dissenyadors més importants.

 Va crear la cadira B3, també coneguda com a cadira Wassily, on el disseny va ser especialment revolucionari per a l'época, pel seu ús de tubs d'acer i pel métode de fabricació. L'estructura original era d'acer niquelat, posteriorment cromat i doblegat. També utilitzava tela o cuir, que unien els travessers i el respatller. Era un cadira lleugera on al seure dona una sensació d'estar flotant a l'aire.

Cadira B3


Fora de l'ideal de l'escola, que tots els dissenys creats per la gent de la Bauhaus eren propietat de la Bauhaus, Breuer es negà a produir i vendre els seus dissenys en acer tubular en el nom del centre, imitant l'actuació de Kandinsky i Klee. Groupius, pero no perdre'l com a director del taller d'ebanisteria, aceptà les condicions de Breuer.

La Bauhaus era una escola de disseny arquitectònic i industrial on s'ensenyava a dissenyar objectes. Es va fundar a Weimar a l'any 1919 influenciada pel De Stijl i dirigida per Walter Groupius, i va tancar el centre a 1925 devant la victòria dels nazis i la van traslladar a Dessau.
A Dessau, la direcció es comparteix entre Hannes Meyer i en Groupius i és el moment més brillant de l'escola. A 1932 es trasllada a Berlín però tanquen a l'any següent per sempre.

La Bauhaus és un punt essencial pel disseny actual i Marcel Breuer va ser un emprenedor de l'acer tubular i de la lleugeresa del moble.

No hay comentarios:

Publicar un comentario